БАН официално се отказа от протестите след обещанието за още 15 млн. лева

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2017 в 13:55 1714 1

Българската академия на науките официално се отказа от намерението за протести след Нова година заради определения им бюджет за 2018 г. Решението бе взето, след като на среща в Министерския съвет им бе обещано да получат допълнително 15 милиона лева.

На извънредно общо събрание днес БАН гласува декларация, в която се казва, че протестите се преустановяват, предаде БТА.

Но, подчерта председателят на събранието проф. Евелина Славчева, си запазваме правото, в случай на неизпълнение на договореното с правителството, да ги възобновим.

Черните знамена ще бъдат свалени от фасадата на централната сграда, намираща се до тази на Народното събрание.

Сайтовете на институтите също вече няма да показват черните надписи със статистиката за получаваните възнаграждения на учените на фона на останалите в държавата.

БАН искаха не 15, а 38 милиона лева, но преобладаващите мнения на днешното събрание били, че е постигнат "сериозен напредък" в преговорите с правителството. Учените били обнадеждени не само от 15-те милиона лева, а и от разговорите с управляващите за науката в страната.

Това беше оценено много високо от колегите ни, заяви проф. Славчева. Тя разказа, че ръководството на Общото събрание е обяснило детайлно пред останалите учени за разговорите с правителството, свързани с докторантските стипендии, с фонд "Научни изследвания", със средствата за Националната пътна карта, както и за младежките програми и за националните програми с обществено значение.

Първоначално предвидената субсидия от бюджета за БАН беше 83 млн. лева. С 15-те млн. тя ще стане 98 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови