БАН се отказа от стачката, ще прави подписка и разяснителна кампания

OFFNews 17 декември 2017 в 11:24 3214 0

Българската академия на науките официално обяви протест срещу недостатъчния бюджет за наука, гласуван за 2018-та. Учените обещават кулминацията на недоволството им да бъде по време на европредседателството догодина.

"Ние, учените и служителите на Българската академия на науките, за пореден път сме унизени от приетата от Народното събрание бюджетна субсидия за 2018 г. Във връзка с това на 27.11.2017 г. Общото събрание на БАН обяви протест под надслов „ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИМ!“, чието начало беше отбелязано със спускането на черни знамена – символ на загиването на най-голямата и най-ефективната научна организация в страната", пишат в сайта недоволните учени.

OFFNews първи съобщи, че БАН готви всеобщ протест, съпроводен със стачни действия. Първата декларация, която Общото събрание е гласувала, е била с условието, че от 1 януари БАН престава да обслужва държавата с анализи и изследвания безплатно. В днешното изявление няма и помен от подобни крайни мерки.

В какво ще се изразява протестът:

1. Черни знамена по сградите на БАН

2. Поставяне на информация на сайта им

3. Отворено писмо до европейските институции

4. Организиране на международна онлайн петиция за подкрепа

5. Отворено писмо до Представителството на ЕК и до посолствата

6. Разяснителна кампания в медиите

7. Сезиране на Омбудсмана

8. Разговори със синдикати

9. Свикване на Съвета на настоятелите на БАН

10. Протестно шествие в средата на януари

Исканията на учените

"Протестът ни няма да бъде еднократен акт и ще има своята кулминация по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Принудени сме да алармираме не само българската, но и международната общественост за предстоящия разпад на Българската академия на науките – изследователски, духовен и експертен център на българската държава, създаден преди близо 150 години", пишат още в декларацията си от БАН. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови