Quantcast

Българското куче Жерар надушва контрабандните цигари за 2 минути

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2015 в 09:37 2948 3

Снимка Агенция „Митници"

Митничарското куче Жерар

Митничарското куче Жерар е спечелило престижна награда в международно състезание. Лабрадорът и неговият водач от Митница Столична са взели участие в състезание за митнически кучета. То се е провело в Молдова в рамките на Международната конференция за борба срещу контрабандата на цигари и тютюн, съобщават от Агенция „Митници".

Жерар и водачът му са спечелили първо място в дисциплината „претърсване на помещение".

В състезанието участие са взели 13 кучета, представители на митническите администрации на осем държави (България, Румъния, Чехия, Русия, Молдова, Украйна, Грузия и Унгария). Четириногите митнически инспектори са се състезавали в две направленията - търсене на наркотици и търсене на цигари, показвайки умения в четири основни дисциплини: претърсване на багаж, на лек автомобил, на помещение и послушание.

Българският представител Жерар се е представил най-добре в претърсването на помещение. Той е открил укритите цигари за извънредно кратко време - под 2 минути. Така родното митничарско куче е получило максималния актив от 100 точки в тази дисциплина и спечелило овациите на журито и конкурентите.

В общото класиране екипът водач и лабрадор от Митница Столична са спечелили второ място. От Агенция „Митници" уточняват, че това е първото участие на Жерар на интернационален форум и първото участие на българско митническо куче на международно състезание в дисциплина „търсене на цигари".

Петгодишният лабрадор Жерар е едно от първите две кучета в България, специално обучени за търсене и откриване на цигари. Жерар „работи" в Митница Столична вече четвърта година, заедно с брат си Марк.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2015 в 13:40

Явно кучето е токова добро, че изобщо не го допускат да припари до митницата. Ще вземе да развали някоя далавера.

21.11 2015 в 10:08

Браво на колегата!
А различава ли контрабандните от редовните?

21.11 2015 в 09:45

Браво на Жерар и водача му.