Българските моряци в Мариупол имат храна и вода за 10 дни, чакат зелен коридор

Мая Младенова 06 април 2022 в 10:20 2472 1

Снимка БНТ

Българските моряци, блокирани на кораба "Царевна" в пристанището на Мариупол, са добре и чакат зелен коридор за евакуация, съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на правителството.

Службите докладват на всеки три часа каква е ситуацията с кораба. Министър-председателят последно се чул с капитана пет минути преди сутрешното заседание.

18-те моряци имат храна и вода за десет дни, обяви Петков.

Има 260 метра от кораба до оградата, там има и скривалище, но се водят реални бойни действия и периметърът не е безопасен за преминаване, затова досега моряците не са напуснали плавателния съд. 

Ако този коридор стане зелен, дори за кратко, ще бъдат изведени, има пълна организация, поясни премиерът.

Планът за възстановяване - на финала

Българският план за възстановяване е напълно готов, отчете още Петков.

Той припомни акцентите в него: енергийна сигурност, върховенство на закона, пари за бизнес иновации, реформа в жп транспорта.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на страната, като запазва пълния капацитет на предприятията в Маришкия басейн, оставайки в рамките на т.нар. зелен преход. В същото време се залага на развитие на алтернативни енергийни източници - батерии, ВЕИ, геотермали.

При съдебната реформа е предвидено да има съдия, който да може да контролира конкретни действия на главния прокурор. Този съдия ще има роля на разследващ прокурор, а след това ще се върне на съдийския си пост.

Заложена е и реформа в антикорупционната комисия, както и в процеса на обществените поръчки.

По направление "свързаност" се предвижда обновяване на ЖП транспорта с 62 нови влака и нови градски железници.

Повече пари ще бъдат отделени за бизнеса - за иновативни компании и стартъпи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови