Българският хляб е качествен и без неразрешени добавки, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните след проверка в 1084 обекта в страната.
Проверката на БАБХ е извършена в производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и супермаркети, където на място се пекат хлябове и изделия.
При инспекциите е възложено да се извършва и органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.
Проверени са: производствени предприятия, хлебозаводи и цехове - 462 броя; фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб - 426 броя; супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия - 196 броя; издадени предписания за отстраняване на несъответствия - 67 броя; съставени актове за установяване на административни нарушения - 5 броя.
Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.
Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.
Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните.
При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб, твърдят от Българската агенция по безопасност на храните.
По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др.
Проверката на БАБХ е извършена след писмо от Върховната административна прокуратура по повод медийна публикация.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
23293
2
18.05 2018 в 03:07
Вкусът на Хляба помним.
И даже знаем как се докарва. И даже защо сега е глетаво мокро брашно, а не Хляб - също знаем.
Какъв е въпроса?
Последни коментари
Първа среща между ДБ и ГЕРБ, премиерът може да е от партията на Борисов
Симеон Дянков: Дефицитът в бюджета не е 3, а 8%, няма да се приеме
Симеон Дянков: Дефицитът в бюджета не е 3, а 8%, няма да се приеме
Ако поискат имунитета на Лена Бориславова, ГЕРБ ще гласува против, а Борисов ще седне да гледа декларацията
Започнаха президентските избори в Грузия на фона на ожесточени протести
Партии от АЛДЕ подкрепят санитарния кордон около Пеевски