Български учен напуска мултимилиардна компания, за да работи в института към СУ INSAIT

OFFNews 21 декември 2023 в 19:26 25291 0

Д-р Веселин Райчев

Снимка МОН

Церемонията от годишните награди на най-голямата организация в сферата на ИТ - Association for Computing Machinery, на която дисертацията на д-р Райчев е отличена в топ 3 в света

Българин с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект, напуска мултимилиардна компания и се присъединява към екипа на института към Софийския университет INSAIT. 

Д-р Веселин Райчев е съосновател на дълбоко-технологичния швейцарски стартъп DeepCode. Компанията бе закупена от технологичния гигант Snyk, а българинът заемаше позицията на директор за изкуствения интелект в нея. Сега обаче той напусна позицията си и се присъединява към INSAIT, съобщи пресцентърът на МОН.

В миналото д-р Веселин Райчев е бил технически ръководител в Google, където разработва основни алгоритми в Google Maps, използвани всеки ден от стотици милиони потребители по цял свят. По-късно защитава докторантура в швейцарския университет ETH Zurich.

Дисертацията му създава цяло ново технологично направление, което днес е мултимилиардна индустрия – изкуствения интелект, който може пише компютърни програми. Най-голямата организация в света на информационните технологии ACM (Association for Computing Machinery) класира научния му труд му в топ 3 измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект.

Заедно с това д-р Райчев е медалист от международната олимпиада по информатика и носител на наградата Джон Атанасов.

Една от стратегическите цели на института INSAIT е както да изведе страната ни на конкурентно ниво в една от най-прогресивните сфери на човечеството, но и да създаде предпоставка големите умове в сферата да изберат да работят за български институции.

През април 2022 г. беше съобщено, че България ще инвестира 170 млн. лв. през следващите 10 години в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!