България ще инвестира 170 милиона лева в изкуствен интелект

OFFNews 11 април 2022 в 16:03 2353 0

Снимка БТА/Минко Чернев

През следващите 10 години българската държава ще инвестира 170 млн. лв. в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е създаден в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и два от водещите технологични университети в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. INSAIT беше официално открит днес в София.

Водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 милиона лева.

Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. „Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 г., си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната”, каза проф. Вечев по време на откриването.

Церемонията беше уважена от президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, федералния министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелен, еврокомисаря Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата Тюринг (“компютърния Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

Президентът Радев определи събитието като "променящо хода на човешката история".

"INSAIT е блестящ пример как една личност със своите дълбоки познания и професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за целия регион и затова дължим огромна благодарност на проф. Вечев", отбеляза той и припомни посещение на проф. Дан Шехтман в България през 2017 г., което от планирана протоколна половинчасова среща се превърнало в няколкочасов разговор, "защото видях, че той е дошъл тук с проповедническа мисия. Беше дошъл да ни обединява, че България има потенциала да има водещ научен център в областта на високите технологии". Създаването му не е лесна задача и изисква обединението на много институции и на академичните среди, посочи той.

"INSAIT постигна на практика невъзможното за българската съвременна политическа действителност - да обедини усилията на четири правителства, две редовни и две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел и много важно- приемственост. Аз съм сигурен, че ако втората част на българо-швейцарската програма е по този начин и създадем няколко такива института, ще имаме една много по-благотворна политическа среда в Българя", каза още Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Предизборно със Светльо Витков