Български шофьор на ТИР се клонира с две самоличности, кара 36 часа без почивка

Красимир Крумов 11 май 2022 в 20:10 58455 1

Измама с работното време на ТИР

Снимка Inspekcja Transportu Drogowego

При проверката се оказало, че собственик на двата комплекта документи е един и същ човек

Български шофьор на ТИР е успял да надхитри европейската система за контрол на работното време и часовете на шофиране се клонирал документално, използвайки двойно си гражданство – българско и турско. Измамата е била засечена във вторник следобед от служители на Инспекцията за пътен транспорт (ITD) при проверка по експресен път S8 в Полша в района на село Йежево близо до Бялисток.

Според специализирания портал „40 тона“ шофьорът работел за словашки превозвач и на 10 май изпълнявал курс от Турция за Литва. В този вид транспорт работното време, часовете на шофиране, дните за почивка и часовете за отдих са строго регламентирани, а спазването им се контролира с помощта на дигиталните карти за тахографи.

При проверката на документацията на камиона и свалянето на цифровите данни от дигиталната карта на водача, вкарана в тахографа, всичко било наред и нищо не подсказвало за някакви нарушения. Инспекторите прегледали в тахографа, монтиран в седловия влекач, цялата история на пътуването от натоварването на камиона в Турция до момента на спирането за проверка. В периода от 7 май до следобеда на 10 май ТИР-ът бил управляван на смени от двама шофьори – единият гражданин на Турция, другият български гражданин. В камиона имало само един човек.

Когато били сравнени данните на двамата водачи, станало ясно, че двамата са едно и също лице, но с два документа за самоличност, с две шофьорски книжки и с две дигитални карти. Мъжът, собственик на документите, е от шуменското село Венец. Малки разлики идвали от различното изписване на имената в българските и турските документи. По закон шофьорите на ТИР-ове могат да имат само една карта. В този случай с измама, използвайки двойното си гражданство, тираджията имал две.

Откритието било шокиращо за инспекторите, защото при задължителни 11 часа почивка на денонощие се оказало, че проверяваният шофьор е карал без почивка в продължение над 36 часа – превишението на допустимото шофиране на денонощие било с 27 часа и 10 минути. Други записи показали, че е имало дни, в които е почивал само по около 4 часа на денонощие, отново при регламентирани 11, дори в единия случай престоят бил едва 3 часа и 44 минути.

В момента на самата проверка шофьорът се оказал отново в измама и в нарушение на графика за работа и почивка. Според информация на полската Инспекция за пътен транспорт, на водача, чието име не се съобщава, е отнето временно свидетелството за правоуправление и няма да може да кара МПС през следващите три месеца. Това е нова форма на санкциониране, която е в сила и се прилага от ITD в Полша от началото на тази година. Наложени му са и парични глоби на обща стойност ок 1200 евро.

Административно-наказателно производство е образувано и срещу работодателя му, максималният размер на глобата, която може да бъде наложена на превозвача е 2500 евро. Конфискувана е и допълнителната нелегална дигитална шофьорска карта, която ще бъде изпратена на турската служба, от която е издадена.

Всяко спиране на правата на чуждестранен шофьор при проверките на ITD предвижда издаването на временно разрешение за 72 часа, за да може водачът да довърши започнатия курс или да се прибере в базата на превозвача. В случая с българския шофьор времето за завръщане ще бъде по-малко, защото трябва да направи и допълнителния престой за почивка. Водачът е изпратен на охраняем паркинг, където ще трябва да си изчака и заплащането на гаранция в размер на максималната глоба, предвидена за словашкия превозвач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови