Български и албански университети ще разработват общи програми

OFFNews 08 септември 2023 в 11:44 499 1

Министър Цоков и останалите участници в срещата.

Снимка МОН

Министър Цоков и останалите участници в срещата.

Български и албански университети ще разширят сътрудничеството си, като разработват съвместни програми за обучение на студенти и докторанти, както и общи изследователски проекти. За целта се предвижда провеждане на двустранна среща между ректори на висши училища от двете страни. Това стана ясно по време на среща в Тирана на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с ректори на петте най-големи държавни университета в Албания – Тиранския университет, Политехническия университет в Тирана, Университета на Елбасан, Университета в Корча и Университета на Дуръс.

Проф. Цоков пое ангажимент да съдейства за осъществяването на такава среща между ректорите, на която да бъдат обсъдени възможностите за по-задълбочено сътрудничество. По думите му и досега албански студенти са участвали заедно с български в обмени по програма „Еразъм“, но в следващия програмен период има възможност това партньорство да се разшири. Друг инструмент е програмата „Хоризонт Европа“, в която могат да участват учени от двете страни, обясни проф. Цоков.

„За нас България е приятелска държава“, изтъкна председателят на Конференцията на ректорите в Албания проф. Артан Ходжа, който е и ректор на Тиранския университет. Той подчерта, че двете страни имат много общи неща, а Албания има желание да стане член на Европейския съюз, към който България се присъедини през 2007 г.

Част от интеграцията е и сътрудничеството в областта на образованието.

Ректорът на университета в Елбасан „Александър Джувани“ проф. Скендер Топи изтъкна, че голяма част от академичния състав на висшето училище се състои от завършили в

България преподаватели. Възпитаник на Югозападния университет „Неофит Рилски“ е и ректорът на Университета на Корча Димитри Бело. Той посочи като проблем липсата на
дистанционно обучение във висшите училища в Албания, за въвеждането на което страната може да ползва българския опит.

Проф. Цоков постави пред ректорите въпроса за изучаване на български език в албанските университети. В момента български се учи само в Тиранския университет, като при изявено желание за въвеждане на такава специалност и в други висши училища в страната МОН може да съдейства с осигуряване на лекторати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

08.09 2023 в 12:11

Не може ли да опитат да правят (да се учат) програми от университети поне на средно европейско ниво, има такива в Германия, Франция, Австрия, а ще се учим с други умрели от гъдел като нас.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика