Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие на конкурса Great Taste 2022

Експертите на най-авторитетните световни награди за вкус присъдиха 3 високи отличия на продукти на Хармоника

OFFNews Последна промяна на 17 август 2022 в 10:15 1227 1

извара

Снимка greattasteawards.co.uk

Извара

Българска извара от козе мляко спечели най-високото отличие на най-авторитетните световни награди за вкус Great Taste Awards. Изварата на Хармоника получи три звезди от международните експерти, а с по една звезда бяха отличени още два продукта с българската марка – лимонада и солети от лимец. Хармоника е сред призьорите на престижните награди за шеста поредна година, но за първи път се сдобива с най-голямото признание – три звезди.

Повече от 14 000 продукта бяха подложени на сляп тест при оценяването за Great Taste. 4078 от тях бяха наградени с 1 звезда, 1237 – с 2 звезди, а на 241 бяха присъдени 3 звезди за изключителен, необикновено добър вкус. Хармоника е една от двете български марки с продукти, отличени с три звезди – като по-малко от 1% от кандидатстващите получават тази най-висока оценка. Наградени са общо 11 български продукта – три от тях са на Хармоника.

„Да получим три звезди на Great Taste е огромно признание за Хармоника, знак, че постигаме целта си да предложим чиста храна с превъзходен вкус“, посочва Любомир Ноков, съосновател. „Наградите от този престижен форум са също признание за безценните дарове на българската природа и традиция и за труда на българските производители. Тази световна оценка ни кара да продължим да следваме отговорната си политика за опазване на околната среда и в подкрепа на българските фермери“, допълни той.

Признати като отличителен знак за високи постижения и активно търсени както от любителите на храната, така и от търговците на дребно, наградите Great Taste оценяват преди всичко вкуса. Продуктите се дегустират на сляпо: всеки от тях се изважда от опаковката, така че да не може да бъде разпознат, преди да бъде оценен по строги критерии. Тази година журирането продължи 90 дни в Дорсет и Лондон с участието на повече от 500 експерти. Те оценяваха храни и напитки от 110 страни от цял свят.

Най-високо отличеният продукт – изварата от козе мляко на Хармоника, е произведена от био българско мляко от кози, отглеждани пасищно на чист въздух и под планинското слънце. Тя е много богата на протеини и с удоволствие може да бъде възприета и като деликатес. Журито оцени по достойнство Хармоника и за „деликатно газираната лимонада“, както и за солетите от лимец.

Всички български участници, отличени на Great Taste, можете да откриете тук.

Повече информация на: www.harmonica.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

115

1

Krasimir T.Georgiev

17.08 2022 в 11:39

Голяма работа! В България няма истински селяни, следователно няма кози, няма и мляко. Ние не можем да произвеждаме системно и устойчиво този продукт, тъй че спечелената награда няма практическо значение.