Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Българите спестяват и по време на епидемия, 57 млрд. депозити

OFFNews 07 септември 2020 в 10:34 2441 0

Депозитите на физически лица са се увеличили. Не се сбъдна прогнозата за рязък спад в търсенето на кредити заради епидемията от COVID-19. 

Това заяви финансовият експерт Деян Василев по бТВ. По думите му ипотечните кредити към края на юли възлизат на 11 млрд. лв., а потребителските са малко над тази сума. Експертът уточни, че депозитите на физически лица са за 57 млрд. лв. и спрямо миналата година са се увеличили със 7,7 на сто. 

„Хората успяват дори и в кризата да спестят. Тази цифра показва реални спестявания. При потребителските и ипотечните кредити има една кредитна ваканция и тепърва ще дойде денят за равносметка“, посочи Василев. 

Една от антикризисните мерки на правителството беше 6-месечен отсрочка на кредитите, считано от 1 юли, но при определени условия. За тази мярка са одобрени 85 343 хил. физически лица и 12 156 фирми.

Това е един буфер, за който ние не знаем. Тези кредити са отсрочени до 31 декември и - ако има влошаване на кредитната система, тя би се видяла на 1 януари 2021 г., уточни експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!