Българите масово празнуват Нова година вкъщи

OFFNews 28 ноември 2011 в 13:35 1826 0

СНИМКА: АРХИВ
СНИМКА: АРХИВ

Българите тази година масово ще посрещнат Нова година у дома заради финансови проблеми. Това заяви пред OFFNews директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов. Българите обаче така и така предпочитат да прекарат празниците със семейството си, коментира Драганов. 

По-малък процент от сънародниците ни са склонни да прекарат празниците на екскурзия в страната страната, а най-малка част от българите ще отделят средства, за да празнуват зад граница. Според Румен Драганов страната ни е предпочитана дестинация за веселба и посрещане на 2012 г. Чужденците предпочитат страната ни, заради атрактивните цени, като най-голям наплив се очаква от страна на сърби, македонци и гърци.

Интересът към страната ни идва и от възможностите за зимни спортовете като ски и сноуборд, които са привлекателни за чужденците. Според туристическия бранш цените на хотелите у нас и в чужбина са близки, но за любителите на планинския въздух в съчетание с красива природа и зимни спортове, страната ни се превръща в желана дестинация.

„Истинският турист е турист и по време на криза. Има хора, които отделят почти всичките си пари за екскурзии и такива, на които им се струва безсмислено. През седмица пращаме 50-местен автобус за различни европейски държави", коментира пред OFFNews Кремена Манчева, която работи във водеща туристическа агенция у нас. Ако българите празнуват зад граница, те предпочитат това да бъде в близките държави - Гърция, Турция, Румъния, Италия, като за две нощувки цените варират от 100 до 270 лв. Най-предпочитани са офертите с намалени цени, които се продават от специализирани сайтове.

„Така наречените колективни сайтове са с цени на половина и българина веднага се хваща за намалена екскурзия. Около 10 процента от продажбите ни са само на място в офиса“, обясни Манчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!