Българинът се отказва от найлоновите торбички

ОFFNews 01 май 2015 в 13:00 4131 2

Потреблението на найлонови торбички в България е нямаляло, сочат резултатите на МОСВ от събраните до 2014 година такси. 

България е една от малкото държави членки на ЕС, която още през 2011 г. въведе мерки за ограничаване потреблението на тънки пластмасови торбички.

От 1 октомври 2012 г., съгласно Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци е въведена продуктова такса. На повечето места тя е 10 стотинки. 

През периода 2013 – 2014 г. се наблюдава значително намаляване на приходите от продуктови такси. В основната част това се дължи на регулирането на пазара и преориентирането към използване на торбички за многократна употреба, което е основната цел на въведения регулаторен режим.

Налице е определен сегмент облагаеми торбички, за които има търсене и за които се заплащат такси. В почти всички случаи през последните 2 години натрупаните такси са заплатени от задължените лица при пускане на пазара на тънки пластмасови торбички, а не като санкция в резултат на установени нарушения.

При сравняване на данните от натрупаните такси в през 2013 и 2014 г. е изчислено намаляване от над 60% на постъпилите такси, което означава постепенно намаляване на потреблението на най-тънките торбички и промяна в поведението на потребителите.

На 28 април Европейският парламент одобри нови правила, гласящи, че страните от ЕС трябва да намялят използването на найлоновите торбички.

Страните членки на ЕС ще могат да избират: или да предприемат мерки за намаляване на средното годишно потребление на бионеразградими найлонови торбички до 90 броя за всеки гражданин до края на 2019 г. и съответно до 40 тънки найлонови торбички до края на 2025 г.; или да гарантират, че до края на 2018 г. тези торбички няма да се предлагат безплатно на клиентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews