България започна учение на НАТО с военни от Украйна

OFFNews 21 март 2014 в 15:36 2301 3

Най-голямото за годината международно учение SABER GUARDIAN ще се проведе в периода от 21 март до 4 април на полигон „Ново село”.

В него участват близо 700 военнослужещи от 12 нации, съобщиха от Министерството на отбраната.

От българска страна ще се включат представители на командването на Сухопътните войски и 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.

SABER GUARDIAN е многонационално компютърно подпомагано командно-щабно учение, планирано да се проведе с домакинството на редица държави. Началото бе поставено през 2013 г, когато Румъния посрещна военнослужещи от десет държави – Азербайджан, Армения, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия и Украйна.

Тази година към тях се присъединяват представители на Въоръжените сили на Белгия и Турция.

Основните цели на учението са разширяване на регионалното стратегическо партньорство в областта на сигурността, повишаване на оперативната съвместимост с НАТО и осъществяване на командване на многонационални формирования при изпълнение на мисии по ликвидиране на последиците от криза в чужда страна, или оказване на хуманитарна помощ с подчинена многонационална сила, която провежда операция по поддържане на мира.

Изпълнението на тези цели ще повиши подготовката на командния състав от формированията, свързана с процеса на планиране в многонационална среда, чрез отработване на стандартни оперативни процедури.

На 11 март тази година българските Военноморски сили се включиха във военно учение на НАТО в Черно море. В акцията участие взеха фрегата „Дръзки“, три румънски кораба и американският миноносец „Тракстън“.

Акцията се проведе на около 500 км от полуостров Крим, който е окупиран от множество руски кораби. От военното министерство тогава поясниха, че учението е планирано още през 2013 г. и няма връзка със събитията в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!