Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности

Александра Маркарян 21 септември 2022 в 16:05 3569 0

Проф. Сашо Пенов - служебен министър на образованието и науката

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Проф. Сашо Пенов - служебен министър на образованието и науката

България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности.

Решението взе днес Министерският съвет на редовното си заседание.

То направи промяна в утвърдения преди месеци държавен план-прием във висшите ни училища за учебната 2022-2023 г.

Одобреният днес проект за изменение е внесен от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, но инициативата идва от министрите на отбраната и ректора на Медицинския университет в София.

Според него местата за курсанти в бакалавърската специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия се увеличават с 18 до общо 62; с едно в магистърската специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" във Военната академия "Г. С. Раковски" до общо 7; с 50 - за медицински сестри и с 30 - за лекарски асистенти в Медицинския университет в София, където  държавата ще финансира приема на общо 337 студенти в двете бакалавърски специалности.

Мотивът за първата промяна е "трудното задържане на кадри за въоръжените сили", а за втората - "сериозният недостиг на медицински сестри" и "засилващият се интерес към професията на лекарския асистент".

В мотивите към проекта си министър Пенов пише, че предлага България да увеличи приема си на студенти във военни специалности заради "настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност", визирайки войната в Украйна.

"Исканата промяна е продиктувана както от спецификата в приема и обучението на офицери по специалността и наличието на нови структури във въоръжените сили, така и от настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност. Налице са също така намаляващи възможности за задържане на кадри, притежаващи изискващата се специализирана професионална подготовка", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!