България ще връща парите на нарушителите, глобени за къщите за гости

Страната ни е с глоба от 11 милиона евро заради къщите за гости, наложена от ЕС

OFFNews Последна промяна на 29 май 2019 в 19:19 9012 6

Къща за гости на роднина на председателя на ДПС.

Върховният административен съд в състав от петима членове е обявил за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони, чрез която се съставяха глобите за финансови нарушения по европейски проекти, сред които и тези за къщите за гости, предаде БНР.

Още през декември миналата година тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна разписаната от директора на Фонд "Земеделие" методика с аргумент, че той не е овластен да издава нормативни административни актове. Освен това методиката не е публикувана в Държавен вестник, което само по себе си е достатъчно тежко нарушение и води до нищожност на документа.

Тази методика на практика е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода 2007-ма-2013-та година. В този период са финансирани и проектите за скандалните къщи за гости, заради които се наложи няколко висши чиновници да си подадат оставките, разясняват от БНР.

Досега ЕС е наложил на страната ни 11 милиона евро санкции заради къщите за гости. От Фонд "Земеделие" отделно са наложили глоби от 10 милиона лева, които са наложени по обявената за нищожна методика.

Експерти обаче твърдят, че решението на ВАС няма да отмени глоби, които вече са били наложени. Мнението не се споделя от всички, някои от които твърдят, че решението ще послужи за мотив на глобените да си върнат парите, а България да плати глобата от ЕС от държавния си бюджет.

От решението на ВАС обаче става ясно, че всички нарушители ще могат да си поискат обратно парите от глобите от държавата в срок от една година.

От ДФ „Земеделие“ заявиха, че фондът ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика. Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички необходими действия за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес, допълват от там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

6

Възмутен

30.05 2019 в 11:05

Страшно съм възмутен от решението на съда!! Бивши обикновени служители на на полицията с нашите пари си правят по няколко къщи за гости, купуват си скъпи коли о продължават да крадат, защото са се убедили,че са недосегаеми и така най-лесно и охолно се живее! Не само да върнат парите, но са необходими и по- строги мерки!

17059

5

рамбо

30.05 2019 в 07:31

За такова безобразие в нормалните страни вкарват в затвора. Тук Порожанов беше "наказан" с подаване на оставка.

16696

4

Новак

30.05 2019 в 06:22

Сега защо не хванат малоумниците гласували за ГЕРБ да съберат пари и да върнат тези 11 милиона? Аз не искам да плащам сараите на техните велможи. Като толкова си ги обичат, да им платят къщите. А пък след това могат да си свалят гащите, да се наведат та ония дембели и да се облекчат, че нещо се бяха притеснили около изборите.
Поредният обир на герберската сган - явно тъпият народ няма да ги накаже, остава да се надяваме на Господ.

22099

3

Стефан

30.05 2019 в 02:06

Е как така, аз нали гласувах! Сега кво - да си пращам гостите на балкона ли? Къде ми е къщата!

А, или щото не съм за герб. Разбрах бе, после ше ви ... Един по един.

3436

2

zuljin

29.05 2019 в 21:59

То спрат ли фондовете тия алчни МИЛИЦИОНЕРСКИ отрепки ще почнат още по-жестоко да ни щавят. Ще измислят още купища такси и данъци, за да има откъде да крадат.

4239

1

Izoblechitel

29.05 2019 в 21:34

Референдум - за или против спиране на европейските фондове!