България ще купува медицински хеликоптер, Румъния има 11

OFFNews 01 декември 2019 в 13:28 6391 3

България остана без медицински хеликоптер през юли тази година, когато фирмата-собственик го продаде на Грузия. Сега се предвижда закупуването на нова машина, като средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма "Регионално развитие", съобщи Нова ТВ.

Планира се хеликоптер да има още следващата година. Машината, която имахме, бе използвана при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба. Към момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не притежава въздушна линейка. 

Стойността на хеликоптера е 20 млн.лв и те ще бъдат осигурени от програмата "Региони в растеж". 

За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерството на здравеопазването е много важно, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. 

В доклад на "Acta Medica Marisiesis" се съобщава, че Румъния има цели 11 въздушни линейки, като 11 от тях са хеликоптери, а два са самолети. Този отряд покрива територията на цялата страна. Освен това Румъния е поръчала още 3 хеликоптера Н-135.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

02.12 2019 в 00:39

В медицински смисъл, въртолетите са опасно нещо. Баротравми. Те убиват инфарктите, и особено инсултите.
В простата травматология са безценни, но няма и да ги има. Понеже трябва да има някой, който умее да работи не толкова в тях, колкото с тях. А такива хора няма.

23293

2

Стефан

01.12 2019 в 23:03

Не съм ходил отдавна, в Пловдив площадката беше отдясно на Окръжната болница.

6500

1

petio01

01.12 2019 в 14:49

Не знам колко медицински хеликоптера е имала България през 80-те, но един от тях бе на постоянно базиране в двора на болницата във Велико Търново. Площадката още стои. А над плажовете на южното Черноморие (Приморско, Китен, Лозенец) редовно летеше медицински хеликоптер.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков