България с най-силно класиране на олимпиада по физика от 16 г.

Лилия Христова Последна промяна на 15 юли 2013 в 13:10 5106 13

Българският отбор по физика. Снимка: МОН
Българският отбор по физика. Снимка: МОН

България записа най-силното си участие в международна олимпиада по физика, съобщи Министерството на образованието и науката.

На последната, 44-та, Международна олимпиада по физика българският отбор взе 5 медала. 

"Официално класиране по нации не се провежда, но резултатите ни позволяват да твърдим, че България се нарежда на 4-о място  сред страните от ЕС", пише в прессъобщението на МОН.

На олимпиадата, провела се от 7 до 14 юли в Копенхаген, Дания българските ученици спечелиха един златен (Катерина Найденова, XI клас в ПМГ - Казанлък), един сребърен (Йордан Йорданов, XII клас в ПМГ – Казанлък); и три бронзови медала (Калоян Методиев, XII клас в I АЕГ – София; Калоян Дърмонев, XII клас в МГ – Варна; Иван Порязов, XI клас в ПМГ – Казанлък).

Те се състезаваха с отбори от 83 страни.

Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Учениците и техните наставници се връщат с полет от Виена късно тази вечер.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 00:37

С толкова Казанлъчани в медалистите, няма как да прозира името на великият ТЕО!

15.07 2013 в 23:54

Тази година Олимпиадата по математика не се е състояла още. Ще бъде в Санта Моника. А миналата година сме били на 19 место от над 100 . Хич не е зле, ако ме питаш мен. Браво!

15.07 2013 в 20:12

Браво ТЕО !!!

15.07 2013 в 17:46

Икономика и култура не се изграждат от медалисти, а от средната способност и образованост на страната. Това е в плачевно състояние - вдигнали сме параметрите на неграмотност, не само при циганския етнос. В Европа сме доста назад усреднено.

Иначе учители като има, погледнете им възрастта на тези, които подготвят най-добре.

Средно погледнато, учителската професия е поставена под огромен финансов натиск, и повечето млади и кадърни кадри (да речем тези деца дето сега са спечелили наградите, като завършат университета), дори да им е приятна академичната дейност (преподаване, изследователска), предпочитат сигурността на парите в бизнеса. Като завършат, там отиват. До 10-тина години като си отидат последните добри и идеалистични кадри, ще гледаме медали през крив макарон.

Просто предимно тези които подготвят децата на ниво са хора от по-старото поколение, идеалисти, много добри специалисти, които въпреки трудностите успяват да намерят малкото "неразвалени" от родителите си деца, и да ги вдигнат до това ниво.

Имаме и по математика и по информатика деца и хора подготвящи ги. Все още.

15.07 2013 в 16:53

+++++ :)

И стига с тази глупост: "учителите в България не са на ниво" !

Много по-на ниво са от родителите, а за политиците и "бизнесмените" да не говорим...

15.07 2013 в 15:39

Нещо сте се объЛкали. Това е световна олимпиада и България не е 4-та в ЕС, а е първа в ЕС. Първи на олимпиадата са американците с 5 медала /3 златни и 2 сребърни/, втори са Иран- 5 медала /3 златни, 1 сребърен, 1 бронзов/, не разбрах кой е трети- вероятно Русия, Китай или Индия. Българчетата са 4-ти в света! Идват от 7 милионна държава /барабар с постоянно пребиваващите в чужбина/. За разлика от тях китайчетата и индийчетата идват от над 1 милиардни държави, иранчетата- от 75 милионна държава, а русначетата и хамериканчетата- от над 350 милионни държави. Всяка година печелим медали и сме на призовите места по всички видове олимпиади- между другото тази година сме 4-ти в света по математика и 5-ти по IT/не знам защо тези новини не се разпространяват по начина, по който се разпространява новината, че някоя си си била показала цицата на някакъв протест/. За утешение на тези, които оплакват бъдещите ни надарени гастарбайтери- и догодина и по-догодина пак ще обираме медалите. А за тези, които плюят средното ни образование- нито една държава от ЕС никога не се е класирала пред нас- нищо, че всички вкупом ни дават мъдри съвети как да си реформираме образованието.
Браво на българските ученици! Браво на техните преподаватели! Браво на българското средно образование!

15.07 2013 в 14:56

Говори се, че нямаме добри учители. Такива постижения не се постигат с четене на комикси и слушане на чалга. Такова постежение не се постига с родители, които се карат на учителите, че много им натоварвали децата. Поздравление за преподавателите. Браво на децата. Страхотни сте! Всички вие доказвате, че има за какво да съм на протестите.

15.07 2013 в 14:21

Дедо ви поп, по своето си време медалист по химия, ще ви каже че образователната система е лоша винаги и навсякъде по света. Упрекът към учителското съсловие дежурно прикрива отказа на родителите да изпълняват голяма част от задълженията си като такива, а също и като граждани в посока контрол върху образователните институции.

15.07 2013 в 14:06

Образователната ни система е много зле. Учениците не познават основни български произведения, нямат правопис, не знаят основни исторически факти. В училищата няма дисциплина, учителите не са на ниво, не са мотивирани, учители и родители не се отнасят с нужното уважение към преподавателите. Ценностите на 90% от учениците не са знанията и успехите в състезания и олимпиади, а кой с какви дрехи, телефони таблети разполага, дискотеки и безметежен живот.

15.07 2013 в 13:58

Образователната ни система е зле - това че няколко умни деца с амбициозни родители и учители постигат толкова не е оценка за образователната ни система.