Българчета с 6 медала от олимпиада по астрономия

Владимир Йончев 24 октомври 2012 в 17:41 2642 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Шест медала и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур грабна националният ни отбор по астрономия на Международната олимпиада по астрономия.

Състезанието се проведе от 16 до 24 октомври в Гуанджу, Република Корея, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

В надпреварата са участвали 83-ма ученика от 14 до 18-годишна възраст от 20 държави. Всички те, разделени на две възрастови групи, са решавали задачи по астрономия в три олимпийски тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

Нашите олимпийци спечелиха един специален диплом, 2 бронзови и 1 сребърен медали в "младша възраст" (от 13 до 15 години) и 2 сребърни медала и диплом за участие в "старша възраст" (от 15 до 18 години).

А ето и имената на наградените, съответно в младша и старша възрастови групи:

Александър Валентинов Атанасов от МГ ”Гeо Милев”, град Плевен – сребърен медал и специален диплом за най-добър резултат на практическия тур;
Стилиян Руменов Гаджев от МГ ”Баба Тонка”, град Русе – бронзов медал;
Кристина Димитрова Кирова от ПМГ ”Иван Вазов”, град Димитровград – бронзов медал.

Цанимир Ангелов Ангелов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов”, град София – сребърен медал;
Михаела Светлозарова Захариева от Американския колеж, град София – сребърен медал;
Дилян Лазаров Христов от СМГ ”Паисий Хилендарски”,  град София – диплом за участие.

Националният отбор по астрономия се ръководи от доц. д-р Алексей Димитров Стоев, ИКИТ – БАН, Филиал Стара Загора, и д-р Ева Стефанова Божурова, Национална астрономическа обсерватория и планетариум ”Николай Коперник”, гр. Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!