България отбеляза 32 г. независима Украйна с шествия

OFFNews 24 август 2023 в 20:20 4343 2

шествие

Снимка БГНЕС

Шествието бе предвождано от посланик Олеся Илашчук.

Около 1000 души се събраха на шествие в центъра на София по случай националния празник на Украйна - Деня на независимостта. То бе предвождано от посланика на Украйна Олеся Илашчук и започна от паметника на Тарас Шевченко на площад "Възраждане".

Днес се навършват 32 години, откакто страната се отдели от бившия СССР, и година и половина от руското нашествие в страната.

"Благодарим", "Слава Украйна" и "Да живее България" огласиха улиците на столицата.

Българи и украинци от общността у нас се обявиха против войната в Украйна и за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. 

Шествието приключи пред Народния театър "Иван Вазов", където има благотворителен базар и музикална програма с украинска музика на живо. Там се присъедини и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

С шествие за мир под надслов "Стоп на войната в Украйна" украинската общност в Пловдив отбеляза Деня на независимостта. Хората преминаха през главната улица на града с възгласи "Слава Украйна" и жълто-сини знамена, съобщи БТА.

"Нека да честитим празника на съпрузите и синовете ви, които защитават териториалната цялост и суверенитета на Украйна, правото ѝ да бъде самостоятелна, независима, просперираща държава и част от голямото европейско семейство", заяви почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев при откриването на празника пред сградата на общината.

Той допълни, че в България украинските бежанци са намерили своя втори дом, "който стана възможен благодарение на цялото общество, институциите, бизнеса".

Наталия Еллис от фондация "Юкрейн съпорт енд риновейшън", която координира настаняването на бежанците в центъра "Втори дом", връчи награди за най-активните доброволци.

Празникът започна още в следобедните часове с панаир на занаятите и благотворителна изложба. Тържествата включваха още музикални изпълнения и демонстрации по джудо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

25.08 2023 в 00:12

Нормалните хора искат да живеят в цивелизования ботат бял свят. Тези с мозъчна недостатъчнастге ги влече Путин беднатията и великия СССР .

4038

1

Moirae

24.08 2023 в 22:41

Човещина или назад към мракобесна Евразия.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика