България на 70-то място по линия на организираната престъпност в света

OFFNews 14 юли 2022 в 16:25 2476 0

България заема 70-то място в глобалната класация за организираната престъпност

Снимка OFFNews / OCINDEX

България заема 70-то място в глобалната класация за организираната престъпност

България се нарежда на 70-то място по линия на организираната престъпност сред 193 страни, включени в Глобалния индекс на организираната престъпност за 2021. Индексът на страната ни е 5.42, като страната е на 10-та позиция от 44 страни в ЕВропа и на 7-а от 17 държави в Централна и Източна Европа, съобщи БТА. На първо място в индекса е Конго с коефциент 7.75, а най-нисък резултат има Тувалу, държава в Тихия океан, където индексът на престъпността е 1.54.

Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност (GI-TOC) и Центърът за изследване на демокрацията представиха последните данни от Глобалния индекс на организираната престъпност за 2021 г. по време на международна конференция в София на тема „Организирана престъпност и корупция на Балканите: Тенденции и перспективи“.

Глобалният индекс на организираната престъпност е инструмент, който измерва нивото на организираната престъпност и изградената устойчивост срещу нея в 193 държави в три основни направления - криминални пазари, криминални участници и устойчивост на организираната престъпност.

По линия на криминални пазари оценката на Индекса за страната ни е - 6 за трафик на хора, търговия с хероин и синтетични наркотици; 5 за каналджийство, търговия с канабис, престъпления срещу животинския свят и невъзобновяемите ресурси; 5.50 е индексът за престъпления срещу природата, а 3.50 е за търговия с оръжие.

Във връзка с участниците в организираната престъпност у нас, индексът за свързаност показва нисък резултат за международни криминални участници– 4.50, както и за мафиотски групи. Индексът дава резултат от 6.50 по линия на престъпни мрежи и 7.50 за криминални участници вградени във властта.

„Политически фигури на високо ниво са включени в множество незаконни дейности, от незаконна сеч до контрабанда на наркотици и цигари“, се посочва в доклада. Според поместената в него информация влиянието на традиционната мафия е намаляло у нас, като повечето групите са разпуснати. „Останалите създават законен бизнес и установяват влиянието си в законната икономика и политика, но те все още са замесени и в престъпни операции, предимно изнудване и трафик на наркотици“, посочват изследователите.

В коментар за БТА по темата Косьо Иванов, старши анализатор към GI-TOC, акцентира на индикатора устойчивост на организирана престъпност и ниския резултат за гражданските организации у нас – на неправителствения сектор, както и влиянието върху медиите.

Индикаторът за устойчивост дава резултат от 5.29 за България. „Резултатът на този индикатор за България е в противоречие с глобалните тенденции“, каза Иванов. На Балканите също, сферата на гражданското общество е доста развита и се работи много добре, добави той.

На въпрос за резултата на България по линия на организирана престъпност, той посочи, че нивата не са много високи. „Има някои пазари, които са оценени по-високо от други. Например, престъпления срещу дивата природа не са особено популярни в България и няма участие на организирана престъпност в тези пазари, за сметка на наркотиците“, коментира той.

По думите му рискът за България да има увеличение на престъпността е голям, но също така има повод за оптимизъм. „Понеже държавата, в зависимост от следващите месеци, как протекат изборите, може да повиши нивата на т.нар. устойчивост на организираната престъпност. Политическата воля е нещо, което досега ни спираше да прогресираме напред“, коментира Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови