България е в Топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света

OFFNews 19 август 2019 в 13:21 5398 2

България е сред 20-те държави, които замърсяват най-много света със серен диоксид, съобщава неправителствената международна екологична организация "Грийнпийс". В Топ 20 няма друга страна от ЕС. Там намират място още Сърбия и Украйна.

Данните са от най-новото изследване на "Грийнпийс" - Индия "Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO".

Замърсител №1 в света е Индия. Присъствието на България в Топ 20 "осигуряват" най-голямата ни ТЕЦ - "Марица изток 2", най-старата - ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол".

Замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност, идва от електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола.

Серният диоксид е един от най-опасните замърсители и сред основните причинители на заболявания и преждевременна смърт.

Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата - коментират от "Грийнпийс" - България.

"Точно заради системно неглижиране на нормите за серен диоксид, срещу България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше осъдена през 2017 г. за високите норми на фините прахови частици, това е второто дело срещу страната пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха", отбелязват от "Грийнпийс" - България.

В края на 2018 г. правителството плати 360 млн. лв., а през пролетта се заговори за помощ за да се спаси ТЕЦ „Марица изток 2“ от фалит в размер на 600 млн. лв .

Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата, алармират от Грийнпийс.

"Отдавна твърдението за евтината енергия от въглищата в Маришкия басейн е мит — припомняме, че в края на 2018 г. правителството плати 360 млн лв.[1], а пролетта се заговори за нова финансова инжекция от 600 млн. лв., за да спаси от фалит ТЕЦ „Марица изток 2“. От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лева", припомнят от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

Какво общо има мощността на двигателя върху износването
на пътната настилката.Какво общо има мястото на регистра-
цията с пътната настилка.
Това е всичко друго но не и пътен данък !!!
Грабежът продължава!!!

4022

1

Ясно е че само ТЕЦ "Марица Изток №2 замърсява,а №1 и №3 не??.Някой спомена,че за №1 и №3 са платени "Еко такси" в
размер на 1 млрд лв.Дали тези пари,не се вземат от измисле-
ните ЕКОЛОГИЧНИ пътни данъци за МПС.Успешно пробутани
от псевдо "Експерти" през далечната 2008 г. от другаря Сергей
Станишев(Вж. Електронния Калкулатор(Манипулатор)).Щафе
тата бе радостно поета от другаря Б. Борисов.Като за 2019 г. не
без помощта на другарката Менда Стоянова нанесе съкруши-
телен удар в/у Електронния Калкулатор,като го накара,да рабо-
ти с други параметри "В интерес на приспаното население"