България чества 141 години от Освобождението си

OFFNews 03 март 2019 в 08:27 1840 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Днес - 3 март, България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 141 г. на този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.

Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Официалните тържества започват в 11 ч. в София с тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. Под звуците на националния химн ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина. От 12 часа пред сградата на администрацията на президента Националната гвардейска част ще извърши смяна на почетния гвардейски караул.

В 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23- ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк. Командващ зарята е бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. По-късно вечерта държавният глава ще е домакин на прием в чест на празника.

Софийската филхармония ще бъде домакин на повече от 15 хорови, духови, фолклорни, джазови, вокални, инструментални състави, детски и младежки, ученически и студентски формации. От 10 до 22 ч. в Концертен комплекс "България" българските музиканти ще представят музика от всички жанрове. 

Честването ще започне в 11.00 часа и на връх Шипка със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Община Габрово осигурява безплатен транспорт до върха, а МВР пренасочва транзитно преминаващите от прохода "Шипка" към Прохода на републиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!