Българи блокирани от дни в Дувър, чакат тестване за COVID-19

Семейство с 8-месечно бебе за поредна нощ спи в колата си

OFFNews 23 декември 2020 в 09:46 1492 0

Българи са блокирани от неделя в пристанищния град Дувър. Сред тях има и семейства с бебета, съобщи Нова телевизия.

Тази нощ далите отрицателен резултат за коронавирус трябваше да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

„Последната информация, която имам, е от полунощ местно време. Дотогава още никой не беше преминал на френска територия”, обясни завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев.

Той обясни, че късно през изминалата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за отмяна на забраната за преминаване. Това става при наличие на документ за отрицателен тест за коронавирус.

„Лаборатории за тестване има в град Дувър и в съседния град. Хората и към вчерашния ден нямаха ограничения да се придвижват, така или иначе бяха нарушили всички разпоредби за придвижване във Великобритания. Очаква се британската страна трябва да организира масово тестване”, обясни Ванчев.

За групата, с която се е срещнал, консулът обясни, че са в центъра на града и около тях има заведения и мотели, които работят.

"Имаше семейство с 8-месечно бебе, то изглеждаше добре. Предполагам, че и тази нощ са спали в колите, но подчертавам, че не е задължително да се седи в тях. Могат да се наемат хотели или мотели", добави Ванчев.

По-късно от мисията ни в Лондон съобщиха, че в интернет се разпространяват фалшиви съобщения за чартърен полет за български граждани.

Зложелатели са изисквали и такса от нашите сънародници. От посолството ни в Лондон подчертават, че на този етап те не планират такъв полет и че категорично не изискват заплащане от страната на сънародниците ни.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!