Багер нагази в природната забележителност ''Мелнишки пирамиди''

OFFNews 29 декември 2021 в 21:21 3656 0

Снимка Чавдар Киров

Багер нагази в природната забележителност "Мелнишки пирамиди", информира министърът на околната среда Борислав Сандов, след което започна проверка.

Той публикува снимки, от които е видно, че има нарушение на решимите в защитената територия.

Проверката на РИОСВ Благоевград, община Сандански, служители на Държавно горско стопанство - Сандански и районното управление на полицията и кмета на Мелник Сашо Филипов показаха, че е засегната защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере, съобщи екоминистерството.

Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата "Света Петка". В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС - Сандански.

Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони - "Мелнишки пирамиди" за опазване на дивите птици, и "Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

За установените нарушения РИОСВ - Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт. През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя, допълват от МОСВ.

Мелнишките пирамиди са един от природните феномени на България и тяхното опазване е изключително важно, подчертава Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!