Бъчваров: Извършват се тестове за уязвимости в НАП, скоро ще бъде пуснато приложение за проверка на изтекли данни

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2019 в 12:52 2417 0

Извършват се тестове за уязвимости в НАП. Това каза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР. „Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено", каза още Бъчваров.

„Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци. По възможност възможно най-малко да попречим на хората да използват електронните услуги на НАП“, посочи още Бъчваров.

Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно.

„Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми. Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба.

Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтегли, информация“, посочи още Бъчваров.

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви техни лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви още говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Той заяви, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите:

„А, има ли техни данни за мен, Б, какви са тези данни и Ц, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това. Той може да изтегли кредит от мое име, може някой да продаде имота ми. Тези сценарии изглеждат малко вероятно, защото тези системи били системите за конвенционални банкови кредити, Били за бързи кредити имат и функционира модел, по който изисква физическото присъствие на човека, идентификация на човека, така че най-тежките, най-сериозни заплахи, които биват споменавани, към момента изглеждат малко вероятни“, каза той в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Бъчваров допълни, че са изтекли личните данни на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови