Бачковският манастир отваря социален дом за монаси и свещеници

OFFNews 10 февруари 2021 в 11:39 2252 0

Бачковски манастир

В Бачковския манастир ще отвори врати социален дом, който ще бъде предимно за възрастни и социално слаби монаси и свещеници, съобщи игуменът на Светата обител Велички епископ Сионий, цитиран от БТА.

С това ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на минали век дом за сираци от войните, уточни игуменът. По думите му той няма да бъде в същия вид, тъй като "правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с църквата". Това са възрастни монаси и свещеници, които са останали без близки, каза още той.

Те обаче няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на манастира и ще бъдат част от монашеското братство, каза още дядо Сионий. Домът ще разполага с 15 монашески килии за по двама души, което означава, че ще могат да се приютят общо 30 души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който манастирът кандидатства пред ОП "Региони в растеж" и който е на обща стойност около 4 милиона лева.

Владиката припомни, че някога всички манастири са развивали социална дейност, като са давали подслон и храна преди всички на сираци от войните. Момичетата били настанявани в женските манастири, а за момчетата се грижели в мъжките. С времето някои от децата оставали да живеят в светите обители, като някои се подстригвали и за монаси. Дядо Сионий добави, че един тях е някогашният игумен на Бачковския манастир дядо Наум. Църквата е имала и специално отношение към душевноболните хора, като във всеки регион имало по един манастир, в който се грижели за тях и за Пловдивски регион това е бил манастирът "Св. Св. Кузма и Дамян" край Куклен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !