БАБХ започва извънредни проверки по повод Никулден

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2018 в 16:04 1109 0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна.

Контролните органи на БАБХ, съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, ще извършват инспекции от 3 до 7 декември. Те са по повод предстоящия празник Никулден.

По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене.

При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

БАБХ съветва как потребителите да избират каква риба да купят. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От Агенцията по храните призовават хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон – 0700 122 99.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови