БАБХ спря над 1 500 тона негодни храни

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2021 в 10:39 1011 0

Снимка Архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна 1 546 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството, до пазарите в България и ЕС.

Количествата са задържани в рамките на първото шестмесечие на 2021 година. За сравнение храните, спрени на границите през цялата 2020 година, са 2 100 тона.

Сред храните от неживотински произход най-често неотговарящи на изискванията са пратките с пипер. От началото на тази година до момента са спрени близо 407 тона, заради лабораторно установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди.

Съставните продукти (при които преработката на първичната суровина от животински или растителен произход е задължителна част от процеса, например инстантни супи) са най-често отхвърляните стоки при граничния контрол върху храните от животински произход – 23 тона и 400 кг.

Причината е незадоволителната документална проверка (липсващи или неотговарящи на законодателството ни придружаващи документи). В същата категория храни, инспекторите отчитат спрени над 23 тона агнешки субпродукти (напр. дреболии), както и повече от 20 тона млечни продукти.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови