БАБХ ще ваксинира вълци и лисици

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 16:01 4128 0

От утре Българската агенция по безопасност на храните започва втората за 2017 година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Тя е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ.

Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Те са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. 

Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Препоръчително е още домашните животни да се държат затворени или на повод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови