БАБХ пресече нелегална търговия в интернет с пестициди

OFFNews 27 април 2022 в 09:09 1580 0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случаи на нелегално предлагане на неразрешени у нас продукти за растителна защита (ПРЗ). Те са с етикети на чужди езици в популярен уебсайт за онлайн търговия. Агенцията уведоми официално управителя на сайта и обявите са били спрени, съобщиха от БАБХ. 

Според Закона за защита на растенията публикуваната по този начин информация е реклама и търговия на неразрешени ПРЗ, тя подвежда потребителите, крие рискове и неблагоприятни последствия, свързани със здравето на човека, замърсяване на почвите и околната среда.

Българското законодателство изисква на пазара да се пускат само разрешени продукти, в оригинални запечатани опаковки и с етикет на български език. Рекламата на ПРЗ се извършва в съответствие с условията на разрешаването му за пускане на пазара и употреба в България и трябва да съдържа информация за ограниченията при ползване и предупредителните фрази и символи.

Търговията с разрешените за пускане на пазара и употреба пестициди е на регистрационен режим - регистрират се както лицата, така и обектите за търговия, за което се издава удостоверение от съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Търговията с ПРЗ става само в селскостопански аптеки или складове за търговия на продукти за растителна защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови