Аздреева за изкачването на К2: Затрупа ни лавина, човек загина пред очите ми

OFFNews 30 юли 2023 в 13:08 5646 4

Силвия Аздреева

Снимка Фейсбук на Аздреева

Силвия Аздреева развява знамето ни на К 2

Връх К 2 не е за всеки, той е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!, разказа българката Силвия Аздреева, която покори втория по височина връх в света (8611 м), във фейсбук. 

"Лошото и променливо време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме неуспешно. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен-по време на щурма бях свидетел на 5 лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck! За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми, разказва Аздреева. 

Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме, споделя още тя. 

Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха. А връщането обратно? Най-кошмарното тридневно преживяване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи и инциденти, пише първата българка, изкачила К 2. 


Първото изкачване от българска жена - този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем", разказа Аздреева във "Фейсбук".



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

4

Уисъл блоър

31.07 2023 в 11:18

Поздравления предвид на това, че има починали българи по склона на тази планина. Да се изкачиш и да слезеш жив си е изключително постижение. Сега, разликата е че Боян Петров се е качил без кислородни бутилки. Все пак поздравления за това момиче!

11920

3

klimt

30.07 2023 в 21:30

Честито!Браво! И нека никога късмета да не я напуска!

22548

1

dolivo

30.07 2023 в 13:49

браво

самоубийствено и екстремно, но браво

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика