Автобусните фирми няма да протестират утре

OFFNews 27 септември 2021 в 16:59 1174 0

Автобусни превозвачи, таксиметровите шофьори и ресторантьори няма да излязат на протест утре, съобщиха от Камара на автомобилните превозвачи в България.

Миналата седмица те заплашиха, че ще блокират кръстовища в големите градове, ще спрат междуградските автобуси, както и че ще блокират гранични пунктове. Исканията на протестиращите са за преразглеждане на мярката за подпомагане 60 на 40 и помощи ползват фирмите със спад на приходите от над 20%. Освен това те настояват, също като земеделските производители, да си връщат акциза в цената на горивата.

На проведена днес среща с министрите на труда и социалната политика и на транспорта Гълъб Донев и Христо Алексиев, правителството е поело ангажимент за COVID мярка за транспортния бранш. 

Още днес започва работата и по промяна за Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, допълват от Камарата.

Оттам съобщават още, че служебните министри са се ангажирали да бъде търсен механизъм за създаване на нарочна мярка за подпомагане в рамките на следващите две седмици. Уговорена бе и възможността за промяна в Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт.

И двете страни са постигнали съгласие, че трябва да бъдат организирани целенасочени съвместни проверки на контролните органи за нерегламентиран превоз на пътници, като се засили контрола от страна на Национална агенция по приходите.

Договорено е запазването на настоящата ставка за алтернативен данък и през следващата данъчна година.

От Камарата все пак остават в готовност за протести. Ако не бъдат изпълнени исканията им, демонстрации ще има на 13 октомври, допълват още те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!