Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Автобусни фирми плашат с блокади в 12 града и двучасов протест във вторник

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2021 в 13:45 1736 0

Национален протест с блокиране на кръстовища в големите градове, спиране на междуградските автобуси, както и блокада на гранични пунктове планират за следващия вторник, 28 септември, автобусни превозвачи, таксиджии и ресторантьори.

План-графикът на акцията на 28 септември предвижда затапването на основни пътни артерии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич, както и блокада на граничните пунктове Дунав мост 2 и Капитан Андреево. 

Протестът ще е двучасов - от 10 до 12 часа, като в 12-те града ще има шествия с участието на автобуси, тирове и таксиметрови автомобили. В София сборният пункт е Орлов мост, който ще бъде блокиран от около 9 часа, когато ще започне събирането на хората. Около 10 часа ще започне шествието, което ще мине покрай парламента и ще приключи през президентството.

"Протестът е икономически, а не политически", обяви на пресконференция Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Исканията на протестиращите са за преразглеждане на мярката за подпомагане 60 на 40 и помощи ползват фирмите със спад на приходите от над 20%.

Освен това те настояват, също като земеделските производители, да си връщат акциза в цената на горивата.

Според Милтенова 20 дни след като автобусните превозвачи са обявили готовността си за национален протест никой от служебното правителство не ги е потърсил и не се е поинтересувал от проблемите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови