Астрономическата пролет настъпва със слънчево и топло време

OFFNews 20 март 2020 в 05:31 2852 0

Снимка Pixabay

Днес в 5:50 ч българско време настъпва астрономическата пролет. В България тя ще дойде със слънчево време и температури до 22 градуса, показва прогнозата на НИМХ.

След обяд на места в източната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен североизточен вятър. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, прогнозира НИМХ.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра ще е около 4°.

По Черноморието ще бъде слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа морски бриз. Максималните температури ще са между 12° и 15°, вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 10 - 11°.

Астрономическата пролет настъпва на датата на пролетното равноденствие за северното полукълбо на Земята и есенното за южното. Пролетното и есенното равноденствие се считат​ за астрономическо начало на съответните сезони. В Северното полукълбо ще се наслаждаваме на по-ранни изгреви, късни залези, топли ветрове, разлистващи се дървета, покълнали треви и цветя. В същото време на юг от екватора започва противоположният сезон - късни изгреви, ранни залези, хладни ветрове, изсъхнали и падащи листа.

Още за равноденствието може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови