АСП: 23 приемни семейства са заличени, в 500 няма настанено дете

OFFNews 20 август 2019 в 10:36 2064 0

Около 1900 са децата, настанени в приемни семейства по проекта „Приеми ме 2015“, съобщава Агенцията за социално подпомагане (АСП).

През наблюдавания месец юли комисиите по приемна грижа към регионалните дирекции за социално подпомагане (РДСП) са утвърдили 11 нови професионални приемни семейства, заличени са 23.

Утвърдените приемни семейства с местоживеене и с доставчик на услугата община към 31.07.2019 г. са общо 2 086. Най-много приемни семейства са регистрирани в областите Варна (141), Монтана (137) и Велико Търново (134).

Приемните семейства, в които няма настанени деца, са 500. Причините за незаетост на приемните семейства са обект на постоянен анализ от АСП на базата на предоставяна от РДСП тримесечна справка. Традиционно най-голям процент от незаетите приемни семейства са заявилите да се грижат за дете с различен профил от наличния и различен от потребността за съответната област.

Социалните работници от областните екипи по приемна грижа и от отделите „Закрила на детето“ извършват периодичен преглед на незаетите приемни семейства и при наличие на обективни обстоятелства, обуславящи трайна незаетост, се изготвят и представят пред комисиите по приемна грижа предложения за заличаване.

През наблюдавания месец юли в приемно семейство са настанени 81 деца, 3 от които с увреждания. За 124 деца настаняването е прекратено. Традиционно при прекратяванията най-голям е броят на осиновените деца – сега те са над 52 на брой или 42 процента. През юли т.г. няма осиновявания от приемни семейства. Следващите стойности по този показател са върнатите в биологичните им семейства – 22 или 17,7%. За едно от прекратените настанявания случаят е особено специален и приятен – дете от Враца е изведено от приемното семейство, защото е прието за студент в Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови