Асоциация пита президента защо бави указа за новата община Обзор

OFFNews 01 ноември 2021 в 15:03 2489 0

Националната асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) пита президента Румен Радев кога ще издаде указ за границите и административния център на новосъздадената община Обзор и на промените в границите на община Несебър. 

На 24 март Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова - 266, община с административен център Обзор.

Според решението на правителството с промяната се цели да се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и осъществяване на по-ефективно и ефикасно управление на територията на населените места, обхванати от инициативата за създаване на новата община.

Промяната ще влезе в сила след издаване на указ на президента.

В писмото на НАБЧ до Румен Радев се казва, че отговорът му на предишно нейно запитване е бил след приключване на преброяването на населението и жилищния фонд, което е приключило на 10 октомври. Последвало ново напомняне от страна на асоциацията, което останало без отговор. 

Ето пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми господин Президент,

На наше запитване от 31.03.2021 г., с въпрос: „Кога ще издадете указ за границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на промените в границите на община Несебър, област Бургас ?”, Вие чрез Вашия кабинет ни отговорихте, че това ще стане след приключване на преброяването на населението и жилищния фонд. Преброяването приключи на 10.10.2021г. На 10.10.2021г. с наше писмо отново Ви зададохме същия въпрос. Споделихме с Вас, че предизборната кампания, в която участвате и Вие, започва на 14.10.2021г. Споделихме, че това би повлияло върху Вашето решение кога да издадете указа. Отговор от Вас или от Вашата канцелария нямаме!

На 29.10.2021 г. Вие издадохте Указ за назначаването на уважавания юрист и преподавател Янаки Стоилов за Конституционен съдия . Издаването на този Указ е доказателство, че Вие в момента изпълнявате конституционните си правомощия.

Членове и симпатизанти на НАБЧ си задават основателният въпрос защо не утвърждавате границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на промените в границите на община Несебър, област Бургас, след успешно проведения референдум и последвалото Решение № 253 от 24.03.2021 г. на Министерски съвет по реда на чл. 9 ал. 1 т.7 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, с което се предлага на Президента на Република България да утвърди границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на промените в границите на община Несебър, област Бургас.

Членове и симпатизанти на НАБЧ започват да си задават и въпроса, Вие дали спазвате клетвата, положена от Вас, след избирането Ви за президент на Република България.

Положената от Вас клетва гласи : "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Задават си и въпроса дали президентът спазва клетвата си и се ръководи от интересите на народа, който е гласувал на референдум за създаване на нова община. Задават си и въпроса дали упражнявате правомощията си по Конституция, защото все още с Указ не сте утвърдили Решение №253 на Министерски съвет .

Конституция на Република България: Чл. 102. Ал.1 „В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.“

Задават си въпроса дали президентът сам определя своите правомощия или се ръководи от повелята на Конституцията?

Задават си въпроса дали президентът спазва законите на България, а именно Закона за административно-териториалното устройство на Република България?

Задават си въпроса, несъобразяването с положената клетва, несъобразяването с правомощията по Конституция и незачитането на законите до момента са действия породени от предизборни политически страсти или върховенството на закона не е от приоритетите на президента?

Решението, дали ще спазете клетвата си, Конституцията и законите и дали ще се ръководете от интересите на народа, гласувал на референдума от 28.02.2021 г. е Ваше.

Ваша е и отговорността за пренебрегването на върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!