Армията засилва наблюдението за мини след взрива в Костинещи

OFFNews 14 август 2023 в 18:33 1317 0

Снимка G4Media

Българската армия засилва наблюдението в българската акватория на Черно море след като морска мина се взриви в Румъния на 20-ина километра от българските териториални води, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

"Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти.

Поддържат се в незабавна готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане", се казва в лаконичното съобщение на военното ведомство. По-рано тази сутрин експлозия на мина в морето срещу хотел "Фокус" в Костинещи предизвика суматоха  в Румъния, особено, след като се разбра, че има и втора дрейфаща мина. Млад мъж се е оплакал от проблеми със слуха след взрива.

Във вторник Румъния отбелязва Деня на военноморските сили и по този повод кметът на Констанца Вергил Кицак обяви, че инцидентът в Костинещи няма да наруши предварително набелязания график на тържествата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!