Арменците в София посрещат Рождество Христово в нов храм

OFFNews 04 януари 2023 в 10:09 1661 0

Арменската църква в София

Снимка Църковно настоятелство на арменската общност в София

Арменската църква в София

За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата.

Той отвори врати през юни 2022 г. след повече от 30-годишни усилия за събирането на средства и реализирането на градежа. В Арменската църква "Света Богородица" на ул. "Лайош Кошут" 6 ще се състои църковната служба за Бъдни вечер на 5 януари (четвъртък) от 17.00 ч.

Както повелява традицията на Арменската апостолическа църква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите. От векове нарът е символ на арменския народ и се свързва с живота, плодородието и щастието.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Рождество Христово - на 6 януари. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Рождество, и Богоявление.

Предпразничната литургия по повод Рождество Христово ще отслужи протойерей Кусан Хадавян.

Новата арменска църква е и единственият храм на арменците в София.

Армения е първата страна, която приема християнството за своя официална религия по времето на Св. Григорий Просветител през 301 г. Божието слово достига арменските земи от учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей, които разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. Това е и причината арменската църква да се нарича Апостолическа православна църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови