Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Арх. Здравков: В Борисовата няма да се строи и да се секат дървета

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2019 в 08:27 1984 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

„Искам да уверя хората, че строителство в Борисовата градина няма да има”. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков относно опасенията, че в красивия столичен парк ще се лее бетон.

„Представяме подробен устройствен план. Имаме срок до 19-и, в който могат да постъпят предложения. На 26 да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен в следствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен. Екипът е на проф. Ковачев. Този план не предвижда застрояване. Реално са предвидени няколко нови обекта – музей „Зелена памет на София”, един ресторант и климатично училище на София”, обясни Здравков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Относно предвиденото строителство на сгради за климатично училище, Здравков обясни, че и кметът на София и председателят на общинския съвет са изказали мнение против въпросното училище.

„Такова училище няма да има, ще се предложи на проф. Ковачев да отпадне това застрояване”, обясни Здравков.

По думите му ще бъде преразгледано и строителството на ресторанта.

„Планът е много консервативен”, коментира Здравков и обясни, че все пак може да се наложи преработка на този план.

„Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е доста свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово”, коментира още главният архитект.

Здравков подчерта, че цялостният план за Борисовата градина е изключително важен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови