Арестуваха българин, обвинен в борсови измами в САЩ

OFFNews 11 март 2016 в 11:41 3452 2

38-годишният Недко Недев беше арестуван в България, след като американски съд повдигна срещу него 8 обвинения за крупни борсови измами – 6 за измама и 2 за кражба на самоличност, съобщи Reuters.

Недев е обвинен за създаване на фалшиви оферти за придобиване на Avon Products Inc. и Rocky Mountain Chocolate Factory Inc., довело до скок в цените на акциите на компаниите. Освен това са му повдигнати обвинения за търговия с вътрешна информация преди продажбата на американския застраховател Tower Group International.

Недко Недев има българско и американско гражданство. Американската прокуратура е поискала той да бъде екстрадиран, за да бъде изправен пред съда.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор.

Сделката с Avon стана известна през май 2015 г., след като PTG Capital Partners предложи да купи козметичната компания за 18.75 долара на акция - със 181% премия спрямо последната цена на затваряне. Така книжата на Avon набързо поскъпнаха с 20%. След разпространяването на новината около 69.5 млн. акции на компанията смениха собственика си, като цената им достигна пик от 8 долара. 

Според американската прокуратура Недев е виновен и за фалшива оферта за Rocky Mountain Chocolate Factory Inc. през декември 2012 г. чрез компанията PST Capital Group Ltd, като по този начин акциите на Rocky Mountain поскъпнали с 4,6%.

От обвинението твърдят още, че българинът е направил стъпки за окуражаване на застрахователния подхолдинг на Еврохолд България АД – Евроинс Иншурънс Груп, да подаде оферта за Tower през 2014 г., след като той е купил  акции на Tower. Тази оферта доведе до ръст в цената на акциите на Tower с близо една трета.

В крайна сметка дружеството беше закупено от базираната в Бермуда ACP Re Ltd.

По-късно от "Евроинс иншурънс груп" обявиха, че също са готови да съдят Недев, ако вината му бъде доказана.

"Разкритията на американската прокуратура показват, че лицето Недко Недев се е отнесъл недобросъвестно към "Евроинс иншурънс груп" и нейните акционери. Компанията ще проучи възможностите да предяви съдебен иск срещу Недко Недев, в случай, че обвиненията срещу него бъдат доказани", заявиха от "Евроинс иншурънс груп".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!