АПИ няма достатъчно пари, за да плати всички възложени ремонти на републиканските пътища

OFFNews 12 юли 2021 в 18:08 2198 0

Снимка mrrb.bg/

Недостигът на финансов ресурс за текущи ремонти по републиканските пътища е заради възложената в много по-голям обем работа, отколкото е предвиденият за тази година бюджет на АПИ.

Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след среща между министър Виолета Комитова и заместник-министър Тодор Анастасов с членовете на Управителния съвет на АПИ и с новото ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД. На срещата са обсъждани възможностите за осигуряване на средства за разплащания за пътни обекти, в процес на изпълнение. 

Изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Валентин Вълков сигнализира, че, заради раздаваните от предишното ръководство средства, финансовият ресурс на държавната компания е на своя минимум. Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява текущи ремонти по републиканската пътна мрежа, възложени от АПИ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. От предишното ръководство към контрагенти по такива договори са разплатени 19 млн. лв., без обаче да има одобрение от страна на АПИ.

Министър Комитова подчерта, че плащания за изпълнена дейност ще бъдат правени след проверка на количеството работа и нейното качество.

Смятаме да предизвикаме техническа експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия, която да определи дали промяната в проекта за участък от магистрала „Хемус“, която предвижда вместо тунел да бъде изградена траншея, е целесъобразна, информира председателят на УС на АПИ Апостол Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков