Антикорупционното образование може да започне след V клас, няма да е отделен предмет

OFFNews 10 октомври 2018 в 11:36 1058 0

Красимир Вълчев

Антикорупционно поведение може да се учи след 5 клас. В момента не е предвиден отделен час за това, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев на форум, посветен на това как да бъде въведено антикорупционно образование в училищата.

Той отбеляза, че предметът гражданско образование в най-голяма степен е свързан с темата корупция. Антикорупционното образование може да се изучава и по линия на разширената и факултативна подготовка, за което могат да бъдат изработени допълнителни учебни програми и помагала. Възможно е и различни теми да бъдат вплетени в други учебни програми като тази по география, икономика, история и литература. целта, по думите на министъра, е децата да придобият и развият граждански и социални компетентности. Обучението по "антикорупция" може да започне с 1-2 часа седмично.

На форума бе и председателят на новия обединен антикорупционен орган КПКОНПИ Пламен Георгиев, чиято всъщност е идеята темата за корупцията да влезе в учебната програма.

"Обществото ни е станало по-безкритично към корупцията, тъй като това започнало да се възприема като нещо не толкова страшно", каза Пламен Георгиев. Той допълни, че нито един модел няма да даде резултат, ако не се намерят хора, които да го прилагат. "Трябва да променим манталитета и да спрем да мислим, че ако един бъде хванат, то на негово място ще се появи друг. Няма обществена нетърпимост и се приема, че властовата позиция върви с облаги", каза Георгиев.

След 10 или 20 години ще има много сериозни резултати от антикорупционното образование, които ще се видят от цялото общество, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови