Амфетаминът във флакончето от 120-о училище бил "друга химия"

OFFNews Последна промяна на 15 май 2014 в 09:52 3190 6

Флаконът от лавката
Флаконът от лавката

Амфетаминът, открит в спрей за уста, продаван в лавката на столичното 120-о училище, всъщност не е амфетамин, а „химия, която реагира” като такъв.

Това обясни в сутрешния блок на bTV началникът на клиниката по токсикология в „Пирогов” и национален консултант по токсикология доц. Маргарита Гешева. Именно в лабораторията на института бе открит амфетаминът, след като майка на ученичка изпратила флакона за изследване.

„Става въпрос за „кръстосан отговор” - фалшиво позитивна реакция, при който някаква друга съставка реагира като амфетамин. Друга съставка, някаква химия, е дала позитивна реакция за амфетамин, без да има амфетамин. Невъзможно е да има”, каза доц. Гешева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2014 в 12:33

Тюх! Аз пък винаги съм си мислил, че Химията е една единствена. А се оказва, че имало и други...
Не било наркотик, а вечество, което има наркотично действие! Хитро! Ама верно ли началникът на клиниката по токсикология в „Пирогов” и национален консултант по токсикология доц. Маргарита Гешева е тъпа или мисли останалите за тъпи?

15.05 2014 в 12:01

доц. Маргарита Гешева вероятно се опитва с финт да обясни че са сгрешили анализа. Предполагам, че са използвали "полицейски тип" бърз тест за наркотични вещества които са доста неточни и често дават фалшиви положителни резултати и ето ти истерията налице. Нека тази 'прецизност" да стои за урок на химиците от клиниката по токсикология на Пирогов!!
А иначе имайки този пример нека се замислим за верността на такива токсикологични анализи като съдържание на алкохол в кръвта или тестовете за наркотици.

15.05 2014 в 11:28

...ГЕШЕВА ДА ИДЕ НА ВОЕННА РАМПА, ТАМ КЪДЕ ИЛИЕНЦИ Е ПЪЛНО С "НЯКАКВА ХИМИЯ"))). ...И ЕДИН ВЪПРОС КЪМ Т.НАР "АГЕНЦИЯ ПО ХРАНИТЕ" КОЕТО В БУЛГАРИСТАН Е КАРИКАТУРА НА АМЕРИКАНСКАТА АГЕНЦИЯ (АДМИНИСТРАЦИЯ) ПО КОНТОЛЛ НА ХРАНИТЕ И ЛЕКАРСТВАТА (FDA): ТЕЗИ "ТЕЧНИ" БОМБОНИ НА КАКВИ НОРМИ ОТГОВАРЯТ, С ЧИЕ РАЗРЕШЕНИЕ И НА КАKВО ОСНОВАНИЕ СА ДОПУСНАТИ ЗА ПРОДАЖБА, КОЙ ГИ ПРОИЗВЕЖДА, КУДЕ ДРУГАДЕ СЕ ПРОДАВАТ??????

15.05 2014 в 11:13

Ако нямате работа не се опитвайте да си създадете с цената на лъжи и тормоз на други хора. Идете на Военна рампа.

15.05 2014 в 11:01

Ей това е експерт, национален консултант по токсикология използва израз 'някаква химия'!

15.05 2014 в 10:41

ГЕШЕВА! ТИ СИ СРАМ ЗА ПРОФЕСИЯТА! ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗИСКУЕМИТЕ ПРАВИЛА НА МОК, СЗО И Т.Н. ИМА СТРОГО, ПОДЧЕРТАВАМ, СТРОГО СПЕЦИФИЧНИ ПРОБИ ЗА АМФЕТАМИНИ! ТИ, ПАЧА ПРОДАЖНА, ДА СИ ЧУЛА СПОРТИСТ ДА ОТЪРВЕ НАКАЗАНИЕ С АРГУМЕНТА ЗА КРЪСТОСАНА РЕАКЦИЯ И "ДРУГА ХИМИЯ"???НАСТОЯВАМ ДА СЕ ИДЕНТИФИЦИРА ВЕЩЕСТВОТО "ДРУГА ХИМИЯ", ЗАЩОТО ТОВА ОТВАРЯ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:1. Е ЛИ ТОВА ВЕЩЕСТВО С ТЕРАТОГЕНЕН, МУТАГЕНЕН И/ИЛИ ОНКОГЕНЕН ЕФЕКТ. 2. ИМА ЛИ ТОВА ВЕЩЕСТВО ПСИХОТРОПНО ДЕЙСТВИЕ, КАКЪВ Е НЕГОВИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ И МЕТАБОЛИЗМА НА ПРОДУКТИТЕ МУ В ОРГАНИЗМА! 3.ТОКИСИКОЛОГ НЕ ЗНАЧИ СПЕЦИАЛИСТ ПО АНАЛИТИЧНА ХИМИЯ С НАСОЧЕНОСТ АНАЛИЗ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА СЛОЖНИ ОРГАНИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ А ЛЕКАР ЛЕКУВАЩ ЗАБИЛЯВАНИЯ, НАЙ ОБЩО ХАРАКТЕРИЗИРАНИ КАТО "НАТРАВЯНИЯ" 4. ПРОДАЖНАТА ПАРАНТИЯ ВЕДНАГА ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА!!!