Америка за България: През 2018 ще работим за насърчаване на дарителството (видео)

Мая Младенова 23 януари 2018 в 13:46 3856 2

Снимка Plovdivmosaics.org

Римските мозайки на Филипопол

През новата 2018 година фондация "Америка за България" ще работи активно за насърчаване на дарителството и спомоществователството, за да се постигне устойчивост на вече започнатите добри практики.

Това обяви на годишната среща с партньорите президентът на фондацията Нанси Шилър.

Форумът бе открит с приветствени думи от американския посланик Ерик Рубин. "Ние всички сме днес тук, защото разбираме колко важна роля има гражданското общество и демокрацията. Както жизненият частен сектор е от основно значение за икономическия просперитет на всяка страна, така силното гражданско общество е от съществено значение за функциониращата демокрация", каза дипломатът.

Нанси Шилър припомни, че през 2017 г. фондацията се е фокусирала върху създаване на стратегически партньорства на местно, национално и международно ниво, а през тази година ще работи за устойчивост на създадените практики. Тя изброи ключовите проекти, които фондацията е подкрепила в партньорство с институциите, бизнеса и гражданите: детската клиника в "Пирогов", Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в Пловдив, програмата "Училища на бъдещето, която вече обхваща 68 учебни заведения, националните отбори по природни науки и др.

През 2018 г. фондацията ще продължи да работи в 6-те си приоритетни области: гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура; културно наследство и туризъм, образование; развитие на частния сектор; и социалната сфера.

Изпълнителният директор на "Америка за България" Десислава Тальокова също подчерта, че чрез обучения и разговори фондацията работи за съживяване на дарителството и филантропията. Пилотни дейности в тази посока през 2018-а ще има в Разград, Враца и габрово, където ще бъдат създадени фондове за набиране на средства за важни за местната общност проекти. Те ще бъдат определени и финансирани от представители на институциите, местния бизнес, неправителствени организации  и гражданите, а фондацията ще ги съфинансира. Този модел е широко разпространен в САЩ, където бизнесът традиционно подкрепя културни и образователни институции, добави Тальокова.

През 2017 година "Америка за България" е финансирала проекти за над 17 милиона лева в шестте сфери, чието развитие подкрепя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

23.01 2018 в 16:25

Нашенский бизнесман подкрепя само собственият си джоб, за да не олеква. Той от значими за общността проекти се интересува дотолкова, доколкото му носи паричка. А самата общност според него е съставена от търтеи, екорекетьори и друга сган, която няма право на мнение щом става въпрос за неговия интерес.
 
X

Да помогнем на украинските деца!