Amazon забрани продажба на 1 млн. продукта, за които се твърди, че са срещу коронавирус

OFFNews 28 февруари 2020 в 11:05 2531 0

Най-големият търговец на дребно в света Amazon.com Inc е забранил продажбата на повече от един милион продукта, за които погрешно се твърди, че лекуват или защитават срещу коронавируса, заявиха от компанията пред Ройтерс, цитирани от БНР.

През последните седмици Amazon е премахнал десетки хиляди оферти на търговци, които се опитват да изнудват клиентите с необосновано високи цени. Най-големият онлайн търговец на дребно е изправен пред внимателен контрол върху свързаните със здравето оферти на своята платформа.

Тази седмица Италия пък започна проучване за рязкото увеличаване на цените в интернет пространството за хигиенизиращи гелове и маски, докато страната се бори с най-голямото епидемиологично вирусно огнище в Европа.

Сайт за сравнение на оферти показа примери за по-високи от обичайните цени на маски на Amazon, произведени от американския индустриален конгломерат 3M Co. Така например вчера 10 опаковки от защитни маски N95 са оферирани на цена от $128, разбра Ройтерс, след като разгледа опциите за купуване на сайта на Amazon. Това е сериозно повишение от предишна цена на същия продавач от $41,24 долара. Артикулът обаче се продал бързо.

"Няма място за покачване на цените на Amazon", заяви говорител на компанията, като цитира политиката на фирмата, че информацията за продуктите трябва да е точна и че Amazon може да сваля от своите сайтове оферти, които накърняват доверието на клиентите, включително когато ценообразуването "е значително по-високо от неотдавнашните цени, предлагани на или извън Amazon".

Той обаче отказа да посочи точния ценови праг, при който даден артикул се счита за несправедливо оскъпен.
От компанията само посочиха, че следят скокове на цените и неверни твърдения за "ефективни" продукти срещу коронавируса чрез комбинация от автоматизиран и ръчен преглед на списъците с оферти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews