Алексей Петров и атентатите му

OFFNews 29 октомври 2015 в 15:40 9154 0

Алексей Петров и атентатите му

Нападението над бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров от тази сутрин е третият опит за убийството му.

Първият път, когато той стана популярен на медиите и широката публика, е след атентата от 15 август 2002 година. Тогава, на излизане от плувния комплекс „Спартак“ в София, по него беше стреляно с автомат „Калашников“. Петров беше ранен в гърдите и крака. Тогава главен секретар на МВР е Бойко Борисов.

След този случай стана ясно, че това всъщност е втори атентат. През 1999 година имало друг опит за убийството му. За него обаче се знае, че по-скоро е бил случайност и Петров не е бил мишена.

Освен с атентатите срещу него, името на Алексей Петров често се свърза с това на Бойко Борисов. Двамата, заедно с Румен Николов-Пашата, са били съдружници до 1998 г. във фирма „Будоинвест“ ООД. По времето, когато Борисов е главен секретар на МВР, името на Петров е спрягано за шеф на Национална служба „Борба с организираната престъпност“ (НСБОП). Смята се обаче, че именно стрелбата по него от 2002 година е осуетила тези планове.

При първото правителство на Борисов Алексей Петров беше наречен от тогавашния премиер „лоялен гражданин“. Става въпрос за случая, при който Петров, като съветник в ДАНС, уведомил Борисов за изгубени от Сергей Станишев секретни документи. По-късно срещу Станишев беше заведено дело, което днес още не е приключило.

По-малко от година след този случай Алексей Петров стана мишена на МВР в мегаоперацията „Октопод“. Той беше задържан като ръководител на престъпна група за рекет, изнудване, проституция, наркотици и пране на пари. Години по-късно обвиненията се срутиха и от цялото мегадело днес Петров е подсъдим единтвено по обвинения за заплаха за убийство. Процесът още върви в Софийския градски съд (СГС). При медийните изяви на Петров покрай делото, той няколко пъти заяви, че премиерът е бил подведен от вътрешния си министър – тогава Цветан Цветанов.

Името на Петров се завъртя и покрай братя Галеви. В началото на 2008 година бившият шеф на БОП и настоящ директор на Агенция „Митници“ разкри пред вътрешната комисия в парламента за проведена среща на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви. За срещата, която се състояла на басейна „Спартак“, посредничил Алексей Петров в качеството му на служител под прикритие на МВР. Случаят доведе до оставката на Румен Петков, но до днес не е ясна причината вътрешен министър да се среща с „оперативно интересни лица“.

В периода, в който Петров работеше в ДАНС, избухна скандала с т.нар. дело „Галерия“. В разработката бяха подслушвани депутати и жерналисти. Предложението за образуването ѝ е направено от Владимир Писанчев, който по-късно стана шеф на ДАНС. Една от причината за образуване на разработката е теч на информация и „силни нападки срещу служителя на ДАНС Алексей Петров".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !