Акад. Лъчезар Трайков оглави Съвета на ректорите

Александра Маркарян 09 юни 2022 в 14:38 2855 0

Акад. Лъчезар Трайков оглави Съвета на ректорите. Ректорът на Медицинския университет в София получи 26 гласа от колегите си ректори на днешното заседание в УНСС и изпревари двамата си конкуренти. Втори по брой гласове е ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев - 13. Трети е ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров - 4.

Акад. Трайков наследява на поста ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който беше кандидат за втори мандат, но гласуването на 13 май отреди той да получи 24 гласа "за" срещу точно 24 - "против" при необходими му 25 гласа подкрепа.

Досега академик Трайков беше член на Управителния съвет на съвещателния орган, който обединява ръководителите на 51 университети и висши училища в България.

Как той си представя работата на Съвета и какво мисли за предложените от министъра на образованието акад. Николай Денков реформи вижте в интервюто, което акад. Трайков даде за OFFNews седмица преди днешния избор:

Ректорът на МУ-София: България безусловно има нужда от всички свои висши училища

Съветът на ректорите е съвещателен орган с ключова роля при преговорите с институциите за формирането на политиката във висшето образование и отстояването на интересите на висшите училища.

Днес акад. Трайков представи следните приоритети в бъдещата си работа като председател:

1. Защита на академичната автономия на университетите. Съветът на ректорите би следвало да служи като партньор, но и превантивен контролен механизъм спрямо изпълнителната власт, а образователните дебати следва да се развиват първо на експертно ниво в общността.

„Нашият Съвет на ректорите има нужда от силно лидерство, което може да казва „не” на опитите на различни политически сили да използват интересите на висшите училища като разменна монета“, каза той в представянето си.

2. Концепцията, че България има нужда от всички свои училища и всички правила, регулиращи системата, трябва да отчитат в еднаква степен трите основни функции на висшите училища:

1) образователно-преподавателска;

2) научно-изследователска;

3) обществена.

Предизвикателството пред Съвета на ректорите ще е усилието той да продължи да бъде автентичен и легитимен представител на всички български висши училища – държавни и частни, столични и извънстолични, големи и малки, с по-големи бюджети и с по-скромни възможности.

Акад. Трайков ще работи за привличане на повече чуждестранни студенти в България, особено с оглед неблагоприятната демографска ситуация в страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика