АЯР: Няма радиация след пожара в Запорожката АЕЦ

Към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод, заяви доц. Цанко Бачийски

OFFNews 04 март 2022 в 11:28 2254 4

Цанко Бачийски

Снимка БТА/Христо Касабов

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Няма изменения в радиационната обстановка след военните действия и пожара в Запорожката АЕЦ, която в момента е под руски контрол.

Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране у нас Цанко Бачийски. От АЯР увериха, че няма риск за хората и призоваха гражданите да не посягат към йодните таблетки. 

По информация на Държавната агенция за ядрена инспекция на Украйна няма щети върху основните съоръжения на централата. Тя е с общо 6 блока, като от тях работи в момента със занижена мощност само един от тях. 1 блок е спрян за ремонт преди военните действия, блокове 2 и 3 са спрени и е започнало охлаждане, както изисква системата за сигурност. 5 и 6 блок също не работят, обясни Бачийски. 

Няма повишена радиация, няма непосредствена опасност за замърсяване нито на площадката на централата, нито на околностите. Няма никакво изменение на обичайния гамафон на територията на България от началото на военните действия. Ние също сме притеснени от това, което се случва, но категорично заявявам, че следя ситуацията и няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани, допълни Бачийски.

"Категорично искам да заявя, че към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод. Доц. Жана Джунова обясни защо и кога това се прави. Ако има такава необходимост – всички ще бъдат уведомени чрез системата на ранно предупреждение, БНТ и БНР", обясни той. 

И коментира, че атаката на атомни централи представлява сериозно нарушение на международните норми и Хартата на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

04.03 2022 в 12:04

Няма радиация, понеже не е имало ядрена авария.

Във връзка с което, обръщам внимание на администрацията на сайта, на поведението на буен писач тук, някой си bgp. Създаването на паника по повод ядрена катастрофа, е криминално престъпление, и е подсъдно. Лудият човек или сайта - изберете сами.