Адвокати управлявали страната в повече от половината демократични години

OFFNews 21 ноември 2016 в 13:22 5927 3

Адвокати управлявали страната в повече от половината демократични години

Адвокати са били начело на правителствата в страната в повече от половината демократични години. До този извод достига авторът на книгата "Адвокати, управление, политика (1879-2016) проф. Милко Палангурски. Сборникът представя мястото на адвокатурата в българската политика след Освобождението до днес. 

Адвокатите са били най-голямата професионална група сред управленците и от Освобождението досега са ръководили 1/3 от правителствата – общо 35 от 94 редовни и служебни кабинети. От 53 ма министър-председатели 14 са се докосвали до адвокатския занаят. Рекордьор като министър-председател е Александър Малинов с пет мандата, а Петко Каравелов и д-р Стоян Данев са с по четири. Кормилото на управлението у нас е в адвокатски ръце в над 35 от 137-те свободни години, а ако се извадят от сметката тоталитарните години, през повече от половината демократично време съдбата на страната е в ръцете адвокати. В най-новата ни демократична история премиер е адвокатът Филип Димитров.

От 10-те парламентарни партии в края на 19 и началото на 20 век само земеделци и тесни социалисти нямат адвокати за партиен лидер. Останалите партии дълго време са представяни от изявени адвокати в страната. Народната партия е водена от д-р Константин Стоилов и Теодор Теодоров, Либералната партия от д-р Васил Радославов, Народно-либералната партия от Стефан Стамболов, Димитър Греков, Никола Генадиев, Младолибералната партия е имала за лидер Димитър Тончев, Демократическата партия е представлявана от Петко Каравелов и Александър Малинов, Прогресивно-либералната от Драган Цанков и д-р Стоян Данев, Социалдемократите – от Янко Сакъзов и Никола Габровски и Радикалдемократите от Найчо Цанов.

Като лидери те са олицетворявали партиите си и след спечелени избори са оглавявали изпълнителната власт. Според проф. Палангурски в годините на прехода ролята на адвокатите в изпълнителната власт и политиката намалява. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

21.11 2016 в 16:05

Точно затова икономиката, здравната програма, социалната политика и всичко останало куца, ама пък имаме железни закони нали ? А пък дали има кой да ги прилага тези закони няма никакво значение. И точно тези дето ги "коват" са най-добри в прескачането им. Точно заради това нямаме и осъдени за корупция, понеже нямаме доказан случай на корупция. Ех, закони да искаш......
 
X

Подкастът на OFFNews